Värmeöverföring
Värmeöverföring inkluderar produktion, användning, omvandling och utbyte av termisk energi inom och mellan olika fysiska system. Med dagens akuta behov av att nå ett genombrott när det gäller minskade utsläpp av växthusgaser och global uppvärmning blir området för värmeöverföring allt viktigare.
I praktiken sker värmeöverföring oftast tillsammans med strömningsmekanik och strukturdynamik i olika termomekaniska system.
Värmeöverföring klassificeras i allmänhet i termisk ledning, termisk konvektion, termisk strålning och överföring av energi genom fasförändringar samt överföring av massa av olika kemiska arter. Nya material och tillverkningstekniker samt förbättrad förståelse för turbulenta flöden, reaktiva flöden och flerfasflöden är nyckeln till förbättrade värmeöverföringsmekanismer och effektivare energianvändning.
Forskningen och utvecklingen bedrivs med hjälp av en kombination av teoretiska, experimentella och numeriska metoder. Avdelningen har tillgång till egna moderna laboratorieanläggningar för både forskning och undervisning. Utmärkta beräkningsresurser tillhandahålls genom Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC). Vår huvudsakliga beräkningsplattform är OpenFOAM, men vi använder även annan kommersiell programvara.
Avdelningen samarbetar lokalt med Institutionen för energivetenskaper samt med andra institutioner inom Lunds universitet. Viktiga samarbetspartners på nationell nivå är bland annat Chalmers och KTH. På internationell nivå samarbetar vi med universitet och institut i Europa, Asien och Nordamerika.
Kontakt
Avdelningsföreståndare
Christer Fureby
christer [dot] fureby [at] energy [dot] lth [dot] se (christer[dot]fureby[at]energy[dot]lth[dot]se)
+46 46 222 48 13
Forskning
Avdelningens profil i Lunds universitets forskningsportal