Fjärrvärme och fjärrkyla
Fjärrvärme- och fjärrkylsystem distribuerar värme och kyla från en central plats till bostäder och kommersiella byggnader. Varmvatten, ånga eller kallvatten produceras vid en central anläggning och distribueras genom ett rörnät. Dessa system kan integrera förnybara energikällor som spillvärme, geotermisk energi, biomassa och förnybar el. De ses som en viktig komponent för att minska koldioxidavtrycket i städerna och förbättra energieffektiviteten.
Effektivitet är avgörande för fjärrvärmesystemens ekonomiska och miljömässiga påverkan.Faktorer som värmeförluster, produktionseffektivitet och integration av förnybara energikällor avgör den totala prestandan.Avancerad teknik för termisk lagring och smarta elnät undersöks för att optimera driften.Infrastrukturens hållbarhet och livslängd är också viktiga faktorer som kräver regelbundet underhåll och uppgraderingar.
Marknaden för fjärrvärme växer i takt med att städer söker hållbara uppvärmningslösningar. Affärsmodellerna involverar ofta offentlig-privata partnerskap, allmännyttiga företag eller kommunalt ägande, vilket ger stabila intäkter och lockar till investeringar, tillsammans med en grön utveckling.
Sektorkoppling innebär att energisystem integreras mellan olika sektorer för att förbättra effektiviteten och hållbarheten. Inom fjärrvärme kan det handla om att använda överskott av förnybar el för att producera värme, balansera nätet och utnyttja energi som annars skulle ha gått till spillo. Detta tillvägagångssätt ökar systemets flexibilitet och stöder en högre grad av integrering av förnybar energi.
Forskningen vid avdelningen för hållbara energisystem och institutionen för energivetenskap omfattar tillämpad forskning på fullskaliga fjärrvärme- och fjärrkylsystem, med fokus på effektivitet, värmehantering, integrering av förnybar energi, tillgångsförvaltning, marknadsmodeller, sektorkoppling och energisäkerhet.
Kontakt
Magnus Genrup
magnus [dot] genrup [at] energy [dot] lth [dot] se (magnus[dot]genrup[at]energy[dot]lth[dot]se)
+46 46 222 92 77