Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Högtrycksriggen vid LTH (DESS-riggen)

Högtrycksriggen vid LTH är en anläggning för förbränningstekniska experiment vid tillstånd liknande förbränning i gasturbiner för elproduktion och flygmotorer. Anläggningen togs ur drift 2018 efter en olycka. Sedan 2023 pågår återuppbyggnad med fokus på ökad säkerhet och planerad återstart är hösten 2025. Det huvudsakliga forskningsområdet handlar om hållbara bränslen.

Historia

I kölvattnet av beslutet att lägga ner Barsebäcks kärnkraftverk beslutade regeringen den 26 juni 1997 att inrätta en delegation med uppgift att utveckla el- och värmeförsörjningen i Sydsverige.

Delegationen för el- och värmeförsörjning i Sydsverige (DESS) finansierade bl.a. byggandet av en högtrycksrygg vid Lund tekniska högskola för förbränningstekniska experiment riktade mot gasturbiner. Lund High Pressure Facility var i drift mellan ca 2001 och 2018 då en oljedimma i luftförsörjningen exploderade och satte stop för vidare verksamhet.

View of the high pressure facility.
Lund High Pressure Facility i orginalutförande

Återuppbyggnad

Sedan 2023 pågår återuppbyggande och modernisering av anläggningen med Institutionen för Energivetenskaper som ansvarig för verksamheten. Finansieringen kommer i stor utsträckning av Kammarkollegiet, men även från institutionen för Energivetenskaper. Ett stort antal små och stora förändringar har och kommer att genomföras, i huvudsak motiverade av ökade säkerhetskrav. Exempel på förändringar är: 

  • Nya kompressorer av en typ som lämnar helt oljefri luft.
  • Naturgassystemet är avvecklat, enbart flytande bränsle (Jet-A och syntetiska alternativ) kommer att användas.
  • Den inneslutna trycksatta volymen är mycket mindre än tidigare (i princip enbart rörledningar).

Flera entreprenörer är aktiva i detta arbete, den aktuella projektplanen hittar du i kolumnen till höger. Under perioden fram till sommaren anläggningen en byggarbetsplats med restriktioner för tillträde. Återstarten planeras till hösten 2025. 
Externa säkerhetskonsulter har utfört omfattande analyser. Slutgiltig rapport från pågående analys beräknas klar före sommaren och kommer då att publiceras här.

Planerad verksamhet

De planerade förbränningstekniska experimenten är f.n. inom ramen för kompetenscentrumet för hållbara turbinbränslen för luftfart och kraftproduktion finansierat av Energimyndigheten, akademin och industri, för detaljer se hemsidan för projektet CESTAP, https://cestap.se/

Kontakt

Prof. Jens Klingmann

 jens [dot] klingmann [at] energy [dot] lth [dot] se (jens[dot]klingmann[at]energy[dot]lth[dot]se) 
 

Projektledare Anders Dahl

anders [dot] dahl [at] energy [dot] lth [dot] se (anders[dot]dahl[at]energy[dot]lth[dot]se)