Hoppa till huvudinnehåll

Examensarbete - Utredning kondensatavledning värmeväxlare

Författare: Matilda Lindroth

Datum: 2023-05-08

Bakgrund

Heleneholmsverket är ett kraftvärmeverk som byggdes 1966. Verket består av tre pannor, P10, P11, P12 samt två turbiner G11, G12. På verket finns även två direktvärmeväxlare som tidigare endast användes vid uppstart av anläggningen. Sedan 2019 har man producerat fjärrvärme enbart med växlarna, utan turbiner. I nuläget är det ångtrycket som avleder kondensatet från växlaren. När en panna startas behöver den friblåsas för att uppnå rätt ångdata. Tiden för friblåsning bör minimeras för att ta tillvara på energin istället för att blåsa den över tak.

Utredning

Förslaget är att sätta pumpar på kondensatledningarna för att pumpa bort kondensatet och därmed kunna ta in växlaren tidigare.

Utredningen ska innefatta:

  1. Lämplig placering samt design av komponenter, process samt fysiskt.
  2. Analysera vid vilket/vilka driftfall det är lämpligt att börja pumpa kondensat.
  3. Se över vilken trycknivå vi ligger på i pannan, om denna kan sänkas och vad det har för påverkan på överhettarkylningen. Var finns brytpunkten?
  4. Energiberäkningar som visar på besparingspotential samt investeringsberäkningar.

Genomförande

E.ONs önskan är att arbetet påbörjas under Q3 2023 för att ha utredningen klar under Q1 2024. Det är lämpligt att examensarbetet utförs av två studenter.

Ersättning för examensarbete utgår med ett prisbasbelopp för 30 hsp och ett halvt prisbasbelopp för 15  hsp, per arbete.

Sidansvarig: isabelle.frej@energy.lth.se | 2024-02-09